Vegānais izaicinājums ar Wolt: Beta Beidz

Janvāris ir mēnesis, kad Latvijā un arī citur pasaulē tiek īpaši popularizēta atteikšanās no dzīvnieku valsts produktiem. Arī sociālo tīklu personība Beta Beidz jeb Beāte Bērziņa jau otro gadu piedalījās videi draudzīgākas ēšanas izaicinājumā “Neapēd zemeslodi” un mēneša garumā ēda tikai vegānas maltītes. Beta Beidz ir filmējusies seriālā “Lielie muļķi”, vadījusi “Supernova”, kā arī aktīvi darbojas PatreonYoutubeInstagram un  LTV eksperimentālajā platformā “16+”!

Ceļš uz pārmaiņām

Betai izturēt “Neapēd zemeslodi” izaicinājumu neesot bijis grūti, jo viņa arī ikdienā lielākoties ēd vegāniski, tikai cenšas to pārāk neafišēt: “Negribu sev karināt klāt birku “Es esmu vegāne!”, jo tad cilvēki sāk pievērst pārāk lielu uzmanību tavai ēdienkartei, un tas man nepatīk. Man šis mēnesis bija iespēja par to parunāt skaļi tad, kad cilvēki grib klausīties.” Par vegāni viņa pirmoreiz kļuva 18 gadu vecumā pēc tam, kad bija noskatījusies vienu no TĀM filmām, kas atklāj gaļas rūpniecības industrijas aizkulises. Toreiz Beta uz atvadām apēdusi “Hawaii” picu ar vistu un ananāsiem, un pēc tam gadu vairs nav ēdusi neko, kas gatavots no dzīvnieku izcelsmes produktiem. Pēc tam dzīvē sekojis veģetārs periods, bet tad viņa palēnām sapratusi, ka dabiski  biežāk izvēlas vegānisku pārtiku: “Šāda pārtika liek man justies vislabāk – vieglākai, enerģiskākai un slaidākai, kas arī nav mazsvarīgi.” Beta tic, ka vegānisms var izglābt pasauli, un jebkuram cilvēkam, kurš iepazītos ar gaļas un citu dzīvnieku produktu industrijas nodarīto kaitējumu videi, būtu jāpieņem lēmums par labu vegāniskam dzīvesstilam: “Es esmu iedziļinājusies tajā, cik resursu tiek patērēts, lai cilvēkiem sagatavotu kaut vai vistas nagetus, šie skaitļi ir astronomiski!”

Uz jautājumu, vai ir kāds dzīvnieku izcelsmes pārtikas produkts, kurš Betai tomēr pietrūkst, viņas atbilde ir diezgan negaidīta: “Šokolādes batoniņš Kinder Bueno!” Bez siera, kurš, šķiet, šajā žanrā ir viens no biežāk minētajiem produktiem, Beta mierīgi varot iztikt. Pietrūkstot gaisīgu un krēmīgu saldumu, kāda ir arī, piemēram, konfekte “Raffaello”. Viņa cenšas arī nepirkt kosmētiku, kas ir testēta uz dzīvniekiem, vai drēbes, kas radīts no dzīvnieka ādas vai vilnas, tomēr nenosoda tos, kuri kažoku vai ādas kurpes pērk lietotu apģērbu veikalos: “Man liekas, ka tas ir okei, kamēr vien tu ar saviem eiro tiešā veidā neatbalsti šādu apģērbu ražošanu.” Beta uzskata, ka mīts par to, ka vegāniem organismā trūkst dažādas vielas un vitamīni, ir tikai daļēji patiess, jo arī gaļēdājiem viss nebūt neesot ideāli: “Pati zeme jau vairs nav tik bagātīga, kāda tā bija tad, kad auga mūsu vecāki. Visiem ir nepieciešams uzņemt papildu vitamīnus. 

Kā sākt un ko gatavot?

Izaicinājuma “Neapēd zemeslodi” dalībnieki katru dienu savā e-pastā saņēma jaunas ēdienu receptes, no kurām Beta pagaidām pagatavojusi tikai vienu – ziedkāpostus Singapūras gaumē: “Mani visu janvāri atbalstīja Wolt, bet tagad es esmu gatava sākt vairāk gatavot mājās. Man liekas, ka pavārmāksla ir māksla, un es nezinu, vai esmu mākslinieks, bet tas nav arī tik sarežģīti!”. Viņai žēl, ka pandēmijas laikā īslaicīgi slēgta viņas mīļākā kafejnīca “Terapija”, citādi šajā mēnesī Beta būtu visas ēdienreizes pasūtījusi tikai no turienes. Par pašu svarīgāko daļu ikdienas ēšanas rutīnā Beta uzskata brokastu sagatavošanu. Tā kā viņa nekad nezina, vai no rīta kārosies saldas vai sāļas brokastis, Betai vienmēr ir sagatavotas abas opcijas – putra vai maizītes ar avokado: “Ja no rīta esi dabūjis labās vielas, kas vajadzīgas, lai smadzenes vispār varētu strādāt, varēsi pieņemt arī labākus lēmumus par to, ko liksi savā vēderā dienas gaitā.” Agrāk pusdienas viņa gāja ēst uz kafejnīcām, bet šobrīd lielākoties pasūta no Wolt, un tad nereti kaut kas paliekot pāri arī vakariņām: “Vakariņās es kaut ko frīstailoju. Ir reizes, kad man vakariņās neko smagu negribas, tikai augļus vai salātus, vai… saldējumu. Un vienreiz dienā jau var arī izkustēties un iziet laukā uz veikalu.” 

Beta Beidz ieteikumi no Wolt

Beta savai Wolt ēdienkartei ir izvēlējusies jautro bļodu “Bahama mama” (ēdienu sauc tāpat kā grupas “Boney M” dziesmu – aut. piez.) no kafejnīcas “Mr. Fox”, jo viņai patīk ēdieni, kas ir nedaudz izaicinoši: “Es skatos, ka tur ir grilēts ananāss, un man uzreiz ir interesanti!” 

“Miit” Beta uzskata par savu otro mīļāko kafejnīcu, kurā viņa īpaši iecienījusi pusdienu piedāvājumus – piemēram, gvakamoles-pupiņu vrapu, kā arī iesaka pagaršot lazanju: “Nav viegli kaut kur atrast vegānisko lazanju, tāpēc man ir liels prieks, ka “Miit’ to piedāvā.”  Šoreiz pusdienu piedāvājumā bija Saldais kartupelis ar lēcu salātiem un pikanto mango, Čia pudiņš ar zemeņu mērci un svaigi spiesta apelsīnu sula.

Beta arī izceļ arī kafejnīcas “Innocent Cafe” pitas maizi: “Viņu pitas maizīte ir tāda, kādu es nekur citur neesmu ēdusi – gaisīga, kraušķīga, un tajā ir ļoti daudz zaļumu.” Viņa arī uzteic to, ka “Innocent Cafe” piedāvā veganizēt savu pasūtījumu – atliek tikai “Wolt” komentāru sadaļā ierakstīt, ko vēlies.

Piemēram, viņai negaršojot viens no trim “Innocent Cafe”vegāniskajā picā “Life Tree” izmantotajiem sieriem, tāpēc varot palūgt, lai picas pagatavošanā izmanto tikai divus no tiem: “Ir forši, ka vegānam nav jāatsakās no tāda ēdiena kā pica. Jo šķiet, ka pica ir tikai siers un salami, bet tā gluži nav. Vienmēr var kaut ko izdomāt.”